Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020 08:25

Εκπαιδευτική ρομποτική και εφαρμογές της

Written by

Η ρομποτική έχει προβάλει κάποιες πολύ ιδεαλιστικές εφαρμογές της σε καθημερινά αλλά και σε εμπορικά θέματα.

Η ρομποτική είναι κομμάτι του STEM και πλέον έχει αρχίσει να διδάσκετε σε μικρούς και μεγάλους, για να διευρύνει τους ορίζοντες των ανθρώπων. Υπάρχουν μαθήματα όπως διδάσκονται και στο ΑΚΕΘ τα οποία από πολύ μικρή ηλικία βάζουν τους ανθρώπους και συγκεκριμένα τα παιδιά στην νοοτροπία αυτή και τους κάνουν να βλέπουνε τον κόσμο αλλιώς.

 

Τι είναι η ρομποτική;

Η Ρομποτική, είναι κλάδος της Μηχανοηλεκτρονικής επιστήμης, που εξετάζει συμπεριφορές διαφόρων εξαρτημάτων, που σε συνδυασμό μεταξύ τους, ολοκληρώνουν μια τελειωτική λειτουργία ακριβείας, κάτι το οποίο, μπορεί να λάβει χώρο στην ιατρική, σαν την αντικατάσταση του ανθρώπινου χεριού, σε μικροεπεμβάσεις, (σημειωτέο) είναι πάντα προγραμματιζόμενης κίνησης, κ οι αποφάσεις είναι (ακόμα) του ανθρώπου.

 

Τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη;

Ο όρος τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται στον κλάδο της πληροφορικής ο οποίος ασχολείται με τη σχεδίαση και την υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς τα οποία υπονοούν έστω και στοιχειώδη ευφυΐα: μάθηση, προσαρμοστικότητα, εξαγωγή συμπερασμάτων, κατανόηση από συμφραζόμενα, επίλυση προβλημάτων κλπ.

Boston Dynamic Spot

H Boston Dynamics είναι μια παγκόσμιου τομέα εταιρία ηγέτες στην mobile Robotics η οποία έχει αντιμετωπίσει από τις μεγαλύτερές ρομποτικές προκλήσεις.

O spot είναι ένα επίτευγμα χρόνου και τεχνολογίας το οποίο έχει κλονίσει τον κόσμο με τις δυνατότητες του.

 

Boston Dynamic Robot
Μπορεί να:

  1. Aκολουθήσει κόσμο και να κουβαλάει εξοπλισμό
  2. Να εξερευνεί μέρη που άνθρωποι δεν μπορούν να πάνε
  3. Να χαρτογραφεί μέρη και τοποθεσίες

Αν και είναι ακριβό οι εφαρμογές του είναι ατελείωτες και πολύ χρήσιμες.

Έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει την ασφάλεια από ανθρώπους σε ρομπότ μιας και είναι πιο ευαίσθητο σε κινήσεις, ήχους και με ειδικούς αισθητήρες μπορεί να ανιχνεύσει ακόμα και την θερμότητα.

Μπορεί να εξερευνεί τοποθεσίες σεισμών και κατολισθήσεων μιας και προγραμματίζεται και είναι τελείως αυτόνομο αν χρειαστεί και να βρει άτομα κάτω από συντρίμμια η και εγκλωβισμένα.

Googol Gear Turning

Το κανάλι Brick Gear Channel ασχολείται με κατασκευές με χρήση Lego, και πειραματίζεται με διάφορες ενδιαφέρον περιπτώσεις και παράξενες χρήσεις του.

Το κανάλι Brick gear Channel χρησιμοποίησε το απλό concept του «μικρό γρανάζι-μεγάλο γρανάζι» που είναι βασικό κομμάτι  στην μάθηση της ρομποτικής για να διδάξει στα παιδιά πώς λειτουργούν τα γρανάζια. έφτιαξε ένα project στο οποίο με σύνδεση πολλών γραναζιών κατάφερε να προσομοιώσει την κίνηση σε ένα googol το οποίο ουσιαστικά κάνει το αγγελάκι να γυρίζει μια φορά ανά

1 * 10100 χρόνια.

Αυτό δείχνει πως τα όρια είναι μόνο στην φαντασία του ανθρώπου, και πως εάν κάποιος έχει όρεξη και επιμονή μπορεί να φτιάξει απίστευτα πράγματα. Στο συγκεκριμένο βίντεο το Brick gear Channel χρησιμοποιώντας πολύ απλά υλικά κατάφερε να φτιάξει αυτό το επίτευγμα όπως Lego κομμάτια που χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση.

Googol robotics

Roomba ρομπότ καθαριστής

H iRobot είναι μια εταιρία βασισμένη στην Massachusetts Institude of Technology robotics με βλέψη της πρακτικής χρήσης των ρομπότ στην καθημερινότητα

Τα τελευταία χρόνια, οι αυτόματοι καθαριστές έχουν σπάσει την αγορά.

Πως λειτουργεί;
Τα ακριβότερα μοντέλα, χρησιμοποιούν χαρτογράφηση χώρου, το οποία χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση καταφέρνει να «μάθει» και «χαρτογράφηση» τον χώρο του σπιτιού σου για να μπορεί με πολύ καλή απόδοση να καθαρίσει το πάτωμα του σπιτιού σου.

Κάνει καλή δουλειά;
Αν και τα νεότερα μοντέλα είναι πολύ καλύτερα από τα αρχικά, χρειάζονται ακόμη πολύ δουλειά. Το βασικό πρόβλημα τους είναι ότι παρόλο που είναι πολύ ακριβές και μπορούν να εντοπίσουν πολύ καλά την διαδρομή τους, τα περισσότερα έχουνε πρόβλημα με τα χαλιά, καθώς και τα εμπόδια στο δρόμο. Με την πρόοδο της τεχνολογίας και το AI αυτά σιγά σιγά θα λυθούν, το κόστος θα πέσει και πολλά σπιτικά θα τα χρησιμοποιούν έναντι της συμβατικής σκούπας.

ρομποτική σκούπα

Ευαίσθητα ρομποτικά χέρια

Το ανθρώπινο χέρι είναι ένα περίπλοκο σύστημα που περιλαμβάνεται από υποδοχείς, μείς και αρθρώσεις, κάνοντάς το δύσκολο να φτιαχτεί σαν ρομπότ. Η ομάδα SOFTHAMDS όμως κατάφερε να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια και να κατασκευάσει ένα ρομποτικό χέρι με τρομερή ακρίβεια.

Με αυτά τα ρομποτικά χέρια, άνθρωποι οι οποίοι έχουν χάσει κάποιο άκρο τους, θα μπορούν να έχουνε μια αληθοφανή αίσθηση τις κίνησης του χεριού τους, και θα μπορούν να κάνουν όλα τα φυσιολογικά πράγματα καθώς και πολλά άλλα το οποία μπαίνει στον τομέα των cyber-αναβαθμίσεων.

Ρομποτικό χέρι

Αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα

Τα τελευταία χρόνια τα “self-driving cars” έχουνε αναπτυχθεί πολύ, και μεγάλες εταιρίας δίνουν πολύ σημασία σε αυτό

Γιατί είναι καλύτερα;

Ο λόγος που τα αυτό-οδηγούμενα αμάξια θεωρούνται το μέλλον είναι διότι έχουνε κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με τους συμβατικούς οδηγούς.

Αρχικά, θα λύσουν το πρόβλημα της κίνησης.

Μιας και τα αυτόνομα αμάξια μπορούν να επικοινωνήσουν το ένα με το άλλο, θα μπορούν να ξεκινήσουν, για παράδειγμα ταυτόχρονα, όταν ανάβει το φανάρι.

Λιγότερα Ατυχήματα:

Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν τεχνολογίες ΑΙ. Έτσι έχουν την δυνατότητα να υπολογίσουν  την καλύτερη δυνατή λύση, καθώς μπορούν να αποφύγουν πολλά περισσότερα ατυχήματα σε σχέση με τους ανθρώπους.

Αυτή τη στιγμή τα αμάξια βρίσκονται στο επίπεδο αυτονομίας 3, το οποίο σημαίνει ότι μπορούν να οδηγήσουν αυτόματα, ωστόσο χρειάζονται την άμεση επίβλεψη ενός οδηγού. Η Audi προσπαθεί να φέρει την τεχνολογία 4 στη αγορά με τα νέα της αμάξια που σημαίνει ότι θα μπορούν να οδηγήσουν πολύ καλά αυτόματα χωρίς την επίβλεψη πλέον ενός οδηγού.

 

Αυτο-οδηγούμενο αυτοκίνητο

Επίλογος

Δεν υπάρχει τέλος στης ιδέες των ανθρώπων. Αυτό έχει κινήσει την ρομποτική μπροστά και τα όνειρα για το μέλλον είναι πολύ μεγάλα. Όλο και περισσότερες εταιρίες, και άτομα ασχολούνται και χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες της ρομποτικής και του AI για να κάνουν την ζωή μας καλύτερη και να τραβήξουν τις τεχνολογίες μπροστά.

Στο προσεχές μέλλον το 25% των θέσεων εργασίας θα απαιτούν γνώσεις STEM, για αυτό και η ρομποτική πλέον έχει αρχίσει να διδάσκεται από πολύ μικρές ηλικίες, έχοντας ως στόχο, την ανάπτυξη δεξιοτήτων που καλλιεργούνται μέσα από τη διερευνητική μάθηση. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκπαιδευτική ρομποτική και τα σεμινάρια/μαθήματα ρομποτικής (ξεκινώντας από ηλικίες 4 ετών και προσφέροντας μαθήματα τόσο δια ζώσης όσο και εξ αποστάσεως) που προσφέρει το ΑΚΕΘ, μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ